Zlatá vařečka Prahy 6: Pokrmy škol a školek hodnotil Lukáš Hejlík a další odborníci
Píseckou bránu provoněla jídla šestkových škol a školek, které se účastnily soutěže Zlatá vařečka Prahy 6. Na jednotlivých pokrmech si mimo jiné pochutnali gastro influencer Lukáš Hejlík a oceňovaný šéfkuchař Jiří Král.
- Katastrální území: Břevnov • Bubeneč • Dejvice • Hradčany • Liboc • Ruzyně • Dolní Sedlec • Střešovice • Veleslavín • Vokovice
- Příloha:
Otevřít soubor [ PDF • 738kB ]
Do soutěže se přihlásilo 18 mateřských škol, jejichž tématem byly zdravé svačiny pro děti, a osm škol základních, které připravovaly jarní nádivky a zeleninový salát. „Cílem je hlavně umožnit kuchařkám a hospodářkám, aby se vzájemně potkaly, aby se motivovaly, aby si třeba vyměnily zkušenosti a skvělé recepty. A také, abychom jim za radnici poděkovali za to, jak těžkou práci dělají," říká radní Prahy 6 pro školství Marie Kubíková, která zasedla v porotě spolu s odborníky na stravování a gastronomii.
Jednotlivé pokrmy v odborné porotě posuzoval Jiří Král, viceprezident Asociace hotelů a restaurací ČR, držitel řady michelinských ocenění a také titulů Kuchař roku ČR 1996 a Restauratér roku ČR 2018. V gastronomii školek a škol vidí velký význam. „Všichni se stravujeme, a když se odmalička budeme stravovat dobře, hezky a zdravě, tak je to paráda,“ vysvětluje Jiří Král.
Hodnocení soutěžních jídel se ujal rovněž herec a gastro influencer Lukáš Hejlík. „K hodnocení jsem přistupoval podle toho, co mi chutnalo, jak to vypadalo, což si myslím, že je pro děti strašně důležitá a opomíjená věc. A pak šlo o to, jakou má dané jídlo logiku: jednak nutričně, ale i kombinací chutí a celkovou atraktivitou,“ vysvětluje Lukáš Hejlík, který také stojí za populárním kulinářským cestopisem „Gastromapa Lukáše Hejlíka“.
Oceněno bylo dohromady osm receptů, mezi nimi například pomazánka z pečené ryby, falešná škvarková pomazánka z pohanky nebo zeleninový salát s červenou řepou, kuřecím masem a čočkou.
Dárky si také odneslo 12 školek a jedna základní škola za dosavadní úspěšnou spolupráci s nutriční terapeutkou Evou Kalembovou, jež v rámci Zlaté vařečky rovněž usedla v porotě.
Zlatá vařečka mateřských škol
Cena diváků: Batátová pomazánka (MŠ Na Okraji)
Cena odborné poroty: Pomazánka z pečené ryby (MŠ Volavkova)
Cena radnice Prahy 6: Cizrnové brownies (MŠ Libocká)
Zvláštní cena řeznictví Hudera a syn: Falešná škvarková pomazánka z pohanky (MŠ Velvarská)
Zlatá vařečka základních škol
Cena diváků: Jarní nádivka s chřestem a medvědím česnekem a zeleninový salát s červenou řepou, kuřecím masem a čočkou (ZŠ Bílá)
Cena odborné poroty: Velikonoční nádivka a celerový salát s ananasem (ZŠ Věry Čáslavské)
Cena radnice Prahy 6: Zelná nádivka a jarní salát (ZŠ Marjánka)
Zvláštní cena řeznictví Hudera a syn: Babiččina nádivka s uzeným masem a salát s quinoou, kukuřicí a ředkvičkami (ZŠ Dědina)
Fotogalerie: https://eu.zonerama.com/MestskacastPraha6/Album/8402562
Akce se uskutečnila za podpory partnerů: Sonnentor, Panzani, Potten pannen, Kytky od Pepy, řeznictví Hudera a syn, Country Life, Tescoma, Orkla Foods Česko a Slovensko, AG food, Mestre – mistři kvásku
[13.05.2022]